Historiaa

Paljärven hyväksi ry toiminnan tarkoitus on edistää Paljärven virkitys- ja kalastuskäyttöä. Järven säilyminen puhtaana onnistuu asukkaiden ja mökkiläisten omakohtaisilla ympäristötietoisilla ratkaisuilla.

Paljärven hyväksi Ry:n alkuvaiheet
 
Asikkalan ympäristölautakunta, Lahden kaupunki, Lahden ammatillinen aikuiskoulutuskeskus ja Vesijärven kalastusalue laativat yhteistyössä järvien vapaaehtoista hoitotyötä käsittelevän yhteishankkeen; Järvien omatoiminen hoito. Hanke käynnistyi 18.8.1999 Neopolissa, Lahdessa, ja sen vetäjinä toimivat MMM Sakari Autio ja limnologi Antton Keto.
 
Näin oli luotu puitteet koulutukselle, joka asiantuntijoiden avulla pyrki sekä opastamaan että innostamaan ja aktivoimaan järvien asukkaita paikallistasolla järven omatoimiseen hoito- ja kunnostustyöhön.
 
Paljärven osalta koulutukseen osallistuivat Hannele Hämäläinen, Sirkka Salminen ja Juhani Toivonen.
 
Koulutusohjelmassa kunkin ryhmän tehtävänä oli mm. laatia käytännönläheinen kehittämisohjelma omalle järvelle. Paljärvi-ryhmä arvioi Paljärven tilaa ja mietti mahdollisia toimia ja hoitomahdollisuuksia. Tällöin ryhmässä syntyi ajatus perustaa yhdistys, johon kaikki ranta-asukkaat voivat liittyä jäseniksi tukemaan toimintaa Paljärven hyväksi.
 
Kesäkuussa 2000 pidetyn valmistelevan kokouksen jälkeen pidettiin varsinainen perustava kokous Mustjärven Riuttalassa 13.8.2000. Kokoukseen osallistui 34 asiasta kiinnostunutta Paljärven asukasta ja mökkiläistä. Keskustelua käytiin mm. Paljärven kuunnostus- ja hoitotarpeesta; tärkeinä toimenpiteinä pidettiin happitilanteen selvittämistä sekä kiinteistökohtaista vesien suojelutyötä.
 
Kokousväki kannatti ranta-asukkaiden yhteistä hanketta, jonka avulla pystytään parantamaan Paljärven tilaa ja turvaamaan järven käyttökelpoisuus myös tulevaisuudessa. Hankkeen toteuttamiseksi hyväksyttiin yksimielisesti päätös perustaa Paljärvi-yhdistys.
 
Ensimmäiseksi hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Juhani Toivonen ja jäseniksi Tapani Ahonen, Hannele Hämäläinen, Tuula Okko-Pajula ja Sirkka Salminen. Yhdistys merkittiin rekisteriin syksyllä 2000.
 
Juhani Toivonen