Paljärven tila syksyllä 2022

Monet ovat huomanneet Paljärven veden samentuneen elokuun loppupuolelta lähtien. 

Järven tila on huomattu ja siihen yritetään saada selvyys yhdistyksen ja viranomaisten yhteistyöllä.

Kunnan ympäristönsuojelusihteeri kävi 9.9.2022 soutelemassa järvellä Ely-keskuksen hydrobiologin kanssa. Samentumasta epäilty sinilevää vaikka tätä ei voi sanoa varmasti pelkän katselmuksen perusteella. Sinilevää on kuitenkin yleensä järvissä ja näin loppukesästä/alkusyksystä se alkaa olla vanhaa ja siksi nousee pintaan.

Vesinäyte otettu 14.9.2022. Siinä oli klorofylliä. Lisävesinäyte otettiin 28.9.2022 kasviplanktonanalyysíä varten.  Tulosten perusteella veden samentumisen taustalla on haitallisten sinilevien massaesiintymä.


Päivitys 15.11.2022:

Kuten monet ovat huomanneet, järvivesi on ollut monin paikoin jo useamman viikon ajan normaalin kirkasta ja näin ollen sitä voi taas normaalisti käyttää. Järviveden käytön yhteydessä on kuitenkin aina hyvä tarkistaa, näkyykö vedessä jotain poikkeavaa. Mikäli vedessä näkyy esimerkiksi viitteitä mahdollisesta sinilevästä, tulee vettä käyttää tällöin harkiten viranomaisohjeistusta noudattaen.

ELY-keskuksen hydrobiologin lausunto syyskuun vesinäytteistä:

”Vesitulosten perusteella järvi ei ole erityisen rehevä, eikä hienoinen alusveden hapen väheneminen ole saanut aikaan fosforin liikkeelle lähtöä sedimentistä. Eli näillä niukoilla vesituloksilla arvioituna, viitteitä sisäkuormitteisuuteen ei vaikuta olevan. Siispä kannattaa kääntää tarkastelut tässä vaiheessa ulkoiseen kuormitukseen.”

Yhdistys selvittää yhteistyössä Asikkalan kunnan ympäristötoimen ja asiantuntijoiden kanssa mahdollisia ulkoisia kuormitustekijöitä, jotka voisivat vaikuttaa Paljärven tilaan. Ulkoista kuormitusta voi tulla esimerkiksi puutteellisesta jätevesien käsittelystä, valuma-alueen maanmuokkauksesta ja metsäojituksesta sekä peltojen lannoituksesta. Yhdistyksen hallitus ottaa mielellään vastaan havaintoja ja vinkkejä mahdollisista ulkoisista kuormitustekijöistä, jotta saisimme mahdollisimman kattavan kuvan tilanteesta järvenhoidon tueksi.

Hyödyllistä tietoa sinilevistä:

https://retkipaikka.fi/miksi-sinileva-on-vaarallista-ja-miten-sen-tunnistaa-nain-selvitat-missa-on-sinilevaa-ja-nain-suojaudut/

https://www.vesi.fi/sinilevatilanne/

https://www.jarviwiki.fi/wiki/J%C3%A4rviwiki:Ohje/N%C3%A4in_teet_havainnot/Sinilev%C3%A4tilanne

https://www.hus.fi/potilaalle/nain-saat-apua/myrkytystietokeskus/sinileva


Paljärven hyväksi hallitus